Honden-
gedragstherapie

Heb je een hond met probleemgedrag dan kan ik samen met jou kijken waar het gedrag vandaan komt en wat we er aan kunnen veranderen. Ik kijk hierbij niet alleen naar de hond maar ook naar jou als baas. De eigenaar van de hond heeft een belangrijke rol in het gedrag van de hond.

Tijdens een intakegesprek kun je mij vertellen wat je als probleemgedrag ervaart en wat je zou willen leren om dit gedag om te buigen naar gewenst gedrag. Ik stel een traject op maat op, iedere situatie is immers anders.

Het begrijpen van jouw hond waarom hij/zij bepaald gedrag vertoont is een eerste stap, vervolgens wil ik je leren wat je zelf kunt doen om het gedrag te veranderen.
Het is mooi om te zien wat er gebeurt als je hier bewust mee gaat trainen. Je geeft jouw hond duidelijkheid en daardoor rust, gedragsproblemen zullen hierdoor afnemen en zelfs geheel verdwijnen. Jouw onzekerheid verdwijnt en jouw zelfvertrouwen zal toenemen.

Aan welke problemen kan ik met jou werken:

  • Trekken aan de riem, reageren op auto's, fietsers of andere honden.
  • Enthousiasme (of agressie) naar mensen of honden.
  • Springen tegen bezoek.
  • Baas in bescherming nemen.
  • Angstig gedrag vertonen.


Bij bovengenoemde situaties is hondengedragstherapie door een hondengedragsdeskundige noodzakelijk. Dit soort problemen zijn niet in 1 dag ontstaan en zijn vaak ook niet in 1 dag te verhelpen. Jij kan (onbewust) het probleem in stand houden door de wijze hoe jij hierop reageert (tevens onbewust). Het kan een gewoonte zijn geworden. Ik kan jou als baas coachen om op een andere wijze op jouw hond te gaan reageren. Lichaamstaal van jouw hond herkennen speelt hierbij een belangrijke rol.

In het gedragstherapie traject zul je steeds meer inzichten krijgen in de gedragingen van jouw hond en jouw rol hierin. Om terugval te voorkomen is het verstandig om een traject in te gaan die wat langer duurt. Veel onderzoeken hebben reeds aangetoont dat ingesleten gedragingen bij mens of dier moeilijk te veranderen zijn. Ik bied verschillende trajecten aan. Neem gerust contact met me op om de mogelijkheden te bespreken!

Unsplash