Pubertraject

Vanaf een maand of 5 begint jouw pup in de puberteit te komen. Net als bij mensen ondergaat jouw hond dan een heleboel veranderingen die met hormonen te maken hebben. Niet alleen het lichaam van jouw pup verandert, ook het gedrag kan behoorlijk beïnvloed worden. Honden tonen geleidelijk meer interesse in het andere geslacht (teefjes worden voor het eerst loops) waardoor de gehoorzaamheid wijzigt.

Dit wordt vaak gezien als de "moeilijke tienerjaren". Door veel geduld uit te oefenen en positief te blijven komen de meeste hondeneigenaren deze periode wel door. Helaas heeft niet iedereen zoveel geduld, immers de helft van de honden in asielcentra hebben een leeftijd van 5 maanden tot 3 jaar. Ik wil je graag adviseren welk gedrag je van jouw puberhond kan verwachten en hoe je dit door training onder controle kan houden.

De puberteit is een periode waarin de pup snel en gemakkelijk wordt afgeleid door hun omgeving, ze luisteren vaak minder goed door de hormonen en hun interesse verandert (kijken of ze een kameraadje kunnen vinden). Dit is geen bewuste competitie met hun baas. Het slechte luisteren en het negeren van de baas is te wijten aan de natuur. Deze periode noemen we ook wel "adolescente fase".

Een niet gesteriliseerde teef zal tussen de 6 en 9 maanden voor het eerst loops worden. Ze zal haar grenzen letterlijk verleggen door ontsnappingspogingen te ondernemen, buiten de grenzen van je tuin op zoek gaan naar een vriendje. Ze gaat speelser om met reuen en tegelijk agressiever naar andere teven. Een reu zal gaan dwalen en zal vaker zijn achterpootje omhoog doen om zijn territorium af te bakenen. (uitzetten van vlaggen) De reu ruikt een loopse teef al op 5 km afstand.

Een tienerhond is zelfverzekerder. De hond is minder volgzaam, gaat zelf op onderzoek uit en zal zich minder aanhankelijk opstellen. Soms moet je opnieuw beginnen met de gehoorzaamheidstraining door middel van een lange lijn om weg lopen te voorkomen. Kleine rassen hebben de puberteit rond de leeftijd van 6 maanden tot 1 jaar. Terwijl het bij de grote rassen rond de leeftijd van 8 maanden tot 1,5 jaar plaatsvind. Vanaf een jaar of 2 hebben de meeste honden een voorspelbaar ritme gecreëerd. Etenstijd, wandeltijd, rust en vooral activiteit....alles is in balans en de hond volgt gehoorzaam de bevelen op.

Maar voordat ze zo braaf zijn moeten we toch de puberteit door. Ik wil graag wat waardevolle tips met je delen.

  • Wees interessanter dan je omgeving. Indien de pup is afgeleid is het aan jou om beter je best te doen om de aandacht weer te trekken en te behouden.
  • Ga ontdekken wat je hond echt leuk vindt. Heb je een snuffelhond, doe dan snuffelspelletjes. Houdt je hond van werken, bedenk dan (meer) opdrachten voor hem.
  • Geef je hond geen straf als hij niet luistert. Neem hun standpunt in en besef dat de hond natuurlijke instincten en verlangens heeft waar je als baas mee moet werken in plaats van tegen te werken.


Wil je nog meer tips of advies neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder met jouw puberhond. Als hondentrainer en hondengedragsdeskundige help ik alle mensen in Assen en nabije omgeving die serieus met het probleemgedrag van hun hond aan de slag willen.

Unsplash